Start nu

Start nu

Proeven van de wielersport

Ben je zot van fietsen? Wij ook! Kijk in onze agenda. Je vindt er tal van recreatieve fietsactiviteiten voor de jeugd: initiaties veldrijden, sportkampen wielrennen, proefsessies BMX, dikkebandenraces, kids tourtochtjes enz.

Heb je onze facebookpagina al bezocht? We posten regelmatig over de op til zijnde activiteiten voor kids en jeugd.

 

Starten met jeugdwielrennen

Wil je leren wielrennen? Goed idee!

 • Je oefent op behendigheid, je blijft fit en je krijgt beheersing over je fiets. Van een goede wieleropleiding kan je je hele leven lang genieten.
 • De wielersport heeft veel te bieden: er zijn verschillende disciplines en onderdelen (Mountainbike, veldrijden, BMX, baanwielrennen, wegwielrennen met tijdrijden, sprinten, klimmen).
 • Zoek deskundige en ervaren begeleiding. Cycling Vlaanderen organiseert een jeugdopleiding wielrennen voor kinderen onder de 15 jaar. Je kan ze volgen bij de Cycling Vlaanderen Academie of bij de jeugdclubs.
 • Combineer wielrennen met andere sporten. Multisport is top als je jong bent! Vroege specialisatie is af te raden. Een beetje achtergrondinfo daarover vind je in het artikel Bezorgt fietsen ons broze botten? van Jan Etienne (BodyTalk).
 • Sport met mate. Kinderen zijn geen mini-volwassenen van Jan Etienne (BodyTalk) is een artikel waarin een sportarts waarschuwt voor de gevaren van overbelasting. 

  

Jeugdopleiding wielrennen

Op heel wat plaatsen in Vlaanderen kan je de jeugdopleiding van Cycling Vlaanderen Academie volgen. Voor competitierenners onder de 15 jaar ben je verplicht de Cycling Vlaanderen Proef af te leggen.

 • Leren wielrennen bij de Vlaamse Wielerschool

  In alle provincies kan je terecht voor opleidingen van de Cycling Vlaanderen Academie (vroeger gekend als de  Vlaamse Wielerschool). Het aanbod is ruim: wegwielrennen, BMX, cyclocross, piste en MTB. Sommige afdelingen bieden ook stages en kampen aan.

 • Leren wielrennen in clubverband

  Je kan ook aansluiten bij één van de jeugdclubs van Cycling Vlaanderen. Zij begeleiden voornamelijk jonge competitierenners maar ook als recreant kan je aansluiten. Sommige clubs organiseren zelf opleidingen. Op de website Tips voor Fietsers kan je de lijst van jeugdclubs vinden. Cycling Vlaanderen reikt kwaliteitslabels uit aan jeugdclubs. Je herkent ze aan de gouden, zilveren of bronzen label. De meeste clubs geven het label een prominente plek op hun website.

   
 • De Cycling Vlaanderen Jeugdgids bevat alle praktische info over jeugdopleidingen wielrennen in Vlaanderen. De Jeugdgids bevat ook interessante info over starten met jeugdwielrennen.

  

Competitie 

Je droomt van koersen. Wat nu?

 • Je sluit aan bij één van de jeugdclubs van Cycling Vlaanderen. Ze maken werk van een opleiding (niet allemaal), ploegtrainingen en koersbegeleiding (wedstrijdkledij, aanwezigheid op koersen, assistentie met een volgwagen, ...).
 • Je tekent een contract met de club. Lees het op voorhand goed door (stel vragen, zeker als je niet vertrouwd bent met koersen).
 • Je vraagt een competitievergunning aan bij Wielerbond Vlaanderen (soms doet de club dat voor jou). Die loopt van 1/1 tot 31/12. Je moet verplicht de Cycling Vlaanderen Proef volgen, bij de start van je competitie en telkens als je overgaat naar een nieuwe categorie.
 • Je kan ook als individuele renner (zonder clubaansluiting) koersen. In plaats van de ploegtrainingen te volgen bij een club, kan je een permanente opleiding (het hele jaar door) volgen bij een afdeling van de Vlaamse Wielerschool. 
 • Praktische info over wedstrijden en de uitslagen van wedstrijden vind je op de website van Cycling Vlaanderen.
 • Meer info over jeugd en koersen vind je op www.gezondgroeienindekoers.be (project van Cycling Vlaanderen)
 • Jeugdclub Sport en steun Leopoldsburg maakte een interessante infobrochure Help! Ik wil  koersen.
 • Sommige zelfstandige trainers bieden ook groepsbegeleiding gaan. Powerzone startte met een nieuwelingenpakket (voor competitierenners tussen de 15-17 jaar) en een juniorenpakket (voor competitierenners tussen de 18-19 jaar): gezamenlijke sessies en trainingen gespreid over een jaar en varierend naar inhoud (piste, tijdrijden, klimmen, stabilisatie- en krachtsessies, enz.)   

 

Veilig wielrennen op verkeersvrije circuits

Op een aantal plaatsen in Vlaanderen kan je zorgeloos fietsen en leren wielrennen zonder verkeersobstakels.

 • Circuit Zolder is een autocircuit waar fietsers hun plekje veroverd hebben. Vlaamse Wielerschool Limburg biedt er opleidingen aan op woensdag en vrijdag.
  Meer info op www.circuit-zolder.be of via vws-limburg@circuit-zolder.be
  Je kan er ook vrij fietsen op dinsdag-, woensdag- en donderdagavond. Meer info via avondfietsen@circuit-zolder.be (kleine vergoeding).
 • Jeugdclub Olympia Tienen oefent op dinsdagavond op het militair domein van Goetsenhoven (Tienen). Je bent er ook welkom als niet-lid (kleine vergoeding) om te komen fietsen. 
 • Jeugdclub Noordzeemeeuw Oostende oefent op een afgesloten verkeersvrij stratencircuit in Veurne (Bulskamp). Miniemen (8 - 11 jaar) en aspiranten (12 - 14 jaar) zijn er welkom op woensdag van 18u - 20u.
  Afspraak Parking Bakkerijmuseum, op gesloten omloop naast de Europalaan in Veurne.
  Meer info bij nele@noordzeemeeuw.be.
 • In Heverlee stelt Wielerbond Vlaanderen afd. Vlaams-Brabant het verkeersvrij trainingsparcours van het militaire domein ter beschikking. Jongeren (tot 19jaar) kunnen er vrij komen trainen op dinsdag- en donderdagavond van 18u - 20u. Er is steeds een trainer aanwezig. Toegang is gratis. Via je lidmaatschap van Cycling Vlaanderen (competitie en recreatie) ben je verzekerd.
  Adres: Hertogstraat 203 in Heverlee. Meer info bij info.vlaams-brabant@cycling.vlaanderen.
  Op zaterdag kan je er een wieleropleiding volgen (niet in de vakantie).
 • Op het militaire domein in Ursel traint KVC 't Meetjesland iedere woensdag op de start en taxibaan van het vliegveld. Miniemen (8 - 11 jaar) en aspiranten (12 - 14 jaar) zijn er welkom op woensdag van 18u - 20u. Registratie aan het clublokaal van vliegclub Ursel, Urselseweg 183A, Knesselare (baan Knesselare - Ursel N461).
  Meer info bij Fredy@kvc-Meetjesland.be.
 • Op de wielerpistes in Vlaanderen kan je veilig trainen en koersen. Wielercentrum Eddy Merckx (Gent) is de enige overdekte piste in Vlaanderen.
  Meer info op de website van Cycling Vlaanderen.

 

Webdesign by

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

x